2 Ekim 2012 Salı

Alev Mutfakta


Selamlar;

Ne zamandır mutfakla ilgili bir yazı yazmak istiyorum. Vakit bulamamaktan şikayetciyim. Çalışmıyor olmama rağmen bu ne yoğunluk anlayamadım gitti.
Kışlık domates konservelerimi hazırladım. Bloguma yazamadığım bu zaman zarfında aşağıda temsili kavanozları görebilirsiniz. Küçük kavanozda da acı sos var yeşil kırmızı acı biberden yapılıyor.



Sonra bu memlekette domates salçasından daha çok biber salçası kullanılıyormuş. Salçayı kendim yapamayacağım için evde bu işi yapan kadınlara sipariş verildi. 5 Kilo tatlı biber salçası 1 kilo acı biber salçası  ve 3 kilo domates salçası poşetler içinde geldi. Ben o salçaları 2 gün boyunca güneşe  tepsilere serdim karıştıra karıştıra nemini attım. Bu arada evdeki kokuyu tahmin edemezsiniz :)

 
Bu arada ben daha önceleri yemeklerde daha az biber salçası kullanırdım. Fakat artık domates salçası yerine her yemeğe koyuyorum yemekler gayet kıvamlı ve lezzetli oluyor. Tavsiye edilir.
 
Bu yaz daha fazla yapmayı istediğim fakat sabit bir yerde duramamaktan dolayı zamanlarını geçirdiğim meyveler nedeni ile recellerim malesef mürdüm eriği receli ile sınırlı kaldı. Fakat sağ olsun burada yaşayan eşimin akrabalarından ve kayınvalidemden gelen kavanozlarla kışlık recel stoğumda tamamlandı :) Sadece bu kış vişne receli yiyemeyeceğiz. Pazarda bir hafta gördüm ve daha sonra bir daha göremedim. Kısmet değilmiş seneye kaldı artık.
 
Dün ilk defa börülce pişirdim. İnterneten tariflere baktım. Zeytinyağlı fasulye tarifi gibi idi tariflerin hepsi. Fakat fazlaca pişirmeme rağmen yinede sert oldu ben pek sevmedim fakat bir şans daha vermeyi planlıyorum ilerki zamanlarda belkide pazardan alırken iyi seçememiş olabillirim. Nasıl seçilir ve pişirilir bilen var ise paylaşırsa sevinirim.
 
Bir diğer yemeğim biraz daha uğraştırıcı olan Dövme Pilavı idi. ( Yöresel Lezzet) :)
 
Bu sert olan börülcem :)

Dövme Pilavı için tarif

Malzemeler

1 Su bardağı Buğday
1 Çay bardağı Nohut
300 gr kuzu kuzbaşı
2 çorba kaşığı tereyağ
Tuz
Karabiber


Buğday ve nohutu bir gece önceden ıslatıyoruz. ayrı kaplarda.
Ertesi gün nohudu bir tencereye alıp tencerenin yarısı kadar su doldurup haslanmaya bırakıyoruz.  30 dk sonra buğdaylarıda bu suyun içine ekliyoruz. ve buğdaylar iyice pişene kadar hafif hafif sıcak su ekleyerek pişiriyoruz.

Diğer tarafta kuzu etlerini bir tencereye koyup suyunu salıp tekrar çekene kadar pişiriyoruz. Ben kavurduktan sonra biraz da tereyağı koydum. tuz ve karabiberle tatlandırdım. Bu isteğe bağlı. Birde hata yaptım kuzu eti yerine dana etti kullandım etler biraz sert oldu tekrar su ekleyerek yumuşattım ama bir dahaki sefere kokar demeyeceğim kuzu eti ile deneyeceğim.

buğday ve nohut pişip pilav haline geldikten sonra tereyağını bir sahanda eritip üstüne döküyorsunuz servis ederkende etleri üzerine serpiyorsunuz.

Afiyet olsun :)


 
 
 
Son anda fotografını çekmediğim aklıma geldi. Kalanını fotoğraflayabildim:)
 
 
Güzel besleyici bir pilav hemde karataya uygun :)

Yoğurdumuda kendim yapmaya başladım. Fakat henuz bir sütçü bulamadım. Bu nedenle SEK günlük süt ile yapıyorum. Fena olmuyor. En kısa zamanda bir sütçü bulacağım:)

Bu aralar hafif yemekler yemeğe çalışıyoruz. Kilo almamak için karı koca irileşmeye başladık. Daha doğrusu sevgilim irileşmeye başladı. Ben yine dikkat ediyorum hatun milleti olarak. Fakat bir kaç gündür hasta olduğumuz için kuvvetli bir şeyler yememiz ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmemiz gerekiyor :)

Senenin ilk hastalığını kaptık. Buse getirdi bize sattı. Şükür o iyileşti biz alçak sürünmedeyiz :) Geçer ve bir daha hasta olmayız muhtemelen çeliklendik :)


Sevgiler


3 yorum:

  1. Blogunuz hayırlı olsun. Gittiğiniz gördüğünüz yeleri ne güzel anlatıyorsunuz:))
    Bu arada geçmiş olsun.Kışa C vitamini depolamak gerekiyor.
    Ben de sizin gibi güneyli Adanalıyım.
    Sizi izlemeye aldım, sevgiler, Pırıl.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Dilim döndüğünce anlatmaya çalışıyorum. Daha yeni başladım fakat keyifli iş yazı yazmak. Ben Mersin'e geleli henuz 3 ay oldu. Eşim Mersin'li ben ondan dolayı güneyli oldum :) Bende sizin Blog ununzu inceledin yemek tarifleri çok hoş yöresel yemeklerle ilgili sorular sorabilirim :)
      Sevgiler,Alev

      Sil
  2. Ben tabağa bayıldım.
    Mudo da var diye duydum ama bitmiş.

    Geçkalmış anne Çiğdem

    YanıtlaSil

Merhaba

Blogumu okuduğunuzda yorum bırakırsanız sevinirim. Ziyaret ettiğinizi ancak yorumlarınızdan anlayabiliyorum.
Teşekkürler