6 Kasım 2013 Çarşamba

Sirkesiz Turşu Tarifi


Merhaba

Bu aralar oldukça yoğun günler yaşıyorum. Yüksek Lisansa başlamamla beraber derslerim hızlandı ve yoğun olarak ders takibi yaptığım için blog um dan biraz uzak kaldım.

Bu arada kışlık turşularımı da hazırladım. Fakat yazmaya vakit olmadı. Aslında daha biriktirdiğim bir çok konu ve yazı var.

Turşu ya gelince geçen sene herkesin bildiği gibi turşularımı kurdum. Fakat tatları benim pek bir hoşuma gitmemişti. Şu dışarıdan satılan turşuların tadı hep damağımda. Özelliklede Üsküdar daki Ünal Turşularından aldığım turşular lezzizdi. Araştırmalara başladım onlar ne yapıyorlar diye. Sonra da tesadüfen kardeşimin bir arkadaşının yaptığı tarif elime geçti. Kardeşim turşuyu pek bir met edince dedim bu kış o tarife gore yapacağım.

Yaptım ve sonuç mükemmel oldu. Yemeğe başladık turşularımızı hatta sanırım yaptıklarım yetmeyecek ek yapmaya başlayacağım.

Tarifi :

5 Litre Suya
1 çay bardağı Tuz ( turşuluk tuz)
1 Yemek kaşığı Toz şeker
1 avuç nohut
2 baş sarımsak
Kereviz yaprağı
Lahana Turşusuna kırmızı pul biberde attım. İsteğe bağlı olarak.

5 Litre suyu once kaynatıyoruz. Soğuyana yakın tuz ve şekeri ilave edip karıştırıyoruz.
Su iyice soğuduktan sonra malzemeleri dizmeye başlayabilirsiniz

Ben lahana biber ve kornişon turşuları yaptım.

Hepsini ayrı kavanozlarda yaptım. Zira olma süreleri farklı. Lahana 1 hafta 10 günde Biber kelek gibi malzemeler 15-20 günü bulabiliyormuş. Benim turşularım 10 gün içinde oldular.

Sıvı malzemeyi elimdeki kavanozlara ve yukarıda verilen tarife gore çoğalttım.

Malzeme diziminde her malzeme sırasından sonra mutlaka sarmısak ve nohut atıyorsunuz. yine aralara kereviz yaprağı yerleştiriyorsunuz.

Sonuç bir harika oldu. Herkese tavsiye ederim.

Afiyet olsun.

Sevgiler

Alev


8 yorum:

  1. Görüntü süper. Değişik bir tarif gerçekten. Sirke veya limon olmadan çok ilginç. Hemen deneyebilirim elimdeki malzemelerle. Ellerinize sağlık. Bu arada eğitim yaşamında başarılar diliyorum.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim. Turşu ya asıl lezzeti sanırım tuz ve en önemlisi kereviz yaprağı veriyor. Sizde yaptıktan sonra beğenirseniz yazın lütfen. iyi paylaşımlar

    YanıtlaSil
  3. Hımm bir önceki turşuma benziyor ama benimki erimişti. Muhtemelen sirke eritti.
    Eline sağlık.
    Bu sene ben sadece kornişon yaptım. Ihmm..

    Innnnlleeettt anne. - Ada okuyor da, yani okumak denirse.

    YanıtlaSil
  4. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  5. Muhteşem,çevremde sirke ile tursu kurulur mu,biz tuzlu su ile kuruyoruz diyenler çoğunlukta idi,hakikaten denedim,sonuç 10 numara,5 yıldız,teşekkürler,eğitim hayatınizda başarılar diliyorum.Sevgilerimle:-) :-) :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevindim denemiş ve beğenmiş olmanıza. Sevgiler

      Sil
  6. Kavanozlar 5 litrelik mi?

    YanıtlaSil
  7. Kavanozlar 5 litrelik mi?

    YanıtlaSil

Merhaba

Blogumu okuduğunuzda yorum bırakırsanız sevinirim. Ziyaret ettiğinizi ancak yorumlarınızdan anlayabiliyorum.
Teşekkürler